Kolay Almanca Öğrenmek

Bu yazımız motivasyon amaçlıdır.  Almanca Öğrenmek için nasıl bir yol izlemeliyiz ondan bahsedeceğiz.  En başta bir yabancı dili hangi amaçla öğrenmek istiyorsunuz o önemlidir. Bazen de tam farkında olmadan bazı alanlarda kendimizi yeterli düzeye getirmek için çaba sarf ederiz. Bizi başarıya götüren motive eden faktör ise hedeflerimizin bizler için ne ifade ettiğidir….

O yüzden herşeyden önce Almanca bizim için ne ifade ediyor. Bize kariyerimize sağladığını olanaklar veya hobi olarak öğreniyorsak hayatımıza kattığı kültür bağlamındaki artılarını düşünmeliyiz. “Ben Almanca öğreniyorum çünkü  …… ” sözcüğünü nasıl doldurursunuz?

Bir dil bir dünya bir kültür farklı bir bakış açısı farklı bir hissediş aslında. Kendi duygusal/sözel sınırlarımızın ötesinde yeni duygular ve ifadeler keşfetmektir.
Dil öğrenmek güzel çünkü dil öğrenmek yeni hayatlar tanıma fırsatı sağlıyor. Türkçemizde yabancı dil ifadesi vardır bazen aklıma şu geliyor yabancı dil diyoruz ama kim yabancı acaba biz mi? başka kültürlere yabancıyız yoksa onlar mı bize. Kendimize yabancı görmemeliyiz hiç bir dili, sadece harflerin ve ses tonlarının yerleri değişiyor aslında yoksa bahsedilenler aynı 🙂

Dil öğrenirken özellikle eğitim sistemimiz de ezberci bir yaklaşım var. Önümüze bazı bilgiler veriliyor eğer bu bilgilere sahip olursan bu alanda başarılı olursun algısı ile hareket ediyoruz.
Dolayısı ile Almanca’yı ya da herhangi bir dili ezbere bildiğimiz sözcükler kadar yeterliliğe sahip olduğumuza inanıyoruz.
Bir kişi ile karşılaştın oturup onunla saatlerce roman tadında muhabbet mi edersin? Yoksa temel günlük ifadeler ile duygularını ve olan bitenleri mi konuşursun. O zaman roman yazabilecek düzeyde Almanca’ya sahip olamadığımız için üzülmemeliyiz.

Hatalarımızdan biri de; Biz mesela kendi dilimizde Türkçe konuşurken şu an “şimdiki zaman” ekleri ile alakalı bir cümle kuruyorum şu an “gelecek zamanla” alakalı cümle kuruyorum acaba hangi eki getirmeliyim diye bir kaygımız oluyor mu? Hayır.
Ancak başta ingilizce olmak üzere bütün yabancı dillerde bu kaygımız var.

Bunu yenebilmenin  yöntemlerinden biri de bakış açımızı değiştirmek. Her bir cümleyi anlamı ile değerlendirip eklere takılmaksızın cümlenin geneline odaklanmak. Bir başka değişle her cümle’de zaman-ek sorgusuna gidilmeksizin ifadenin ne anlatmak istediği ile ilgilenmeniz lazım. Bu şekilde yaptığınızda grameri kendinden uyguladığınızı göreceksiniz. Beyinin de çalışma matematiği olarak kafamızda sürekli gramere yönelik bir algı olduğunda pratik öğrenme süreci zayıflıyor ve aklımızdaki kelimeleri aktarmak yerine aklımızdaki kelimeleri sorgulamakla uğraşıyoruz. Onun için bol bol cümle kalıpları ezberlenip o kalıplarda ise anlama yönelmeli.

Dil öğrenme söz konusu olduğunda hep çocukluk vurgulanır. Çocuklukta bu işin daha kolay halledildiği söylenilir çünkü beyinin olağan üstü gelişimi ve yüksek algı buna zemin hazırlar. Ama şu da bir gerçek ki çocuklara dili öğreten en büyük etkenlerden biride çocukların hayatının her aşamasında dile maruz kalması.

Şöyle bir gözünüzde canlandırın çocuklar konuşamazken bile aileleri onlarla konuşup anlaşmaya etrafındakileri öğretmeye başlarlar. Çocukların en çok maruz kaldıkları şey “ifadelerdir”. Çocuklar dinleyicidir hemde mükemmel bir dinleyici ve gözlemci. Her şeyi gözlemler ve her şeyi merak ederler. Belli bir yaştan sonrada Ailesine bilmedikleri nesnelerin isimlerini sorarlar.

Çocukların dil öğrenirken sahip oldukları bu hale bürünmeliyiz iyi bir gözlemci ve sorgulayıcı olup içimizde sürekli bir merak barındırmalıyız. Almanca öğrenirken ne kadar Almanca’ya maruz kalırsak o kadar mesafe kat ederiz. Bu maruz kalma kendimizi zorlu bir maratona sokma değil aksine stresimizi azaltan hayatımıza renk katan bir kıvamda olmalı. Yapısal olarak sevdiğimiz şeylere meyilliyiz. Sevdiklerimiz ile ilgileniriz 🙂 dil öğrenirken bize dil öğrenmeyi sevdiren yönler hep gözümüzün önünde olmalı.

Dil öğrenirken izlenilmesi gereken yolları toparlar ve ekleme yapmak istersek;

1-) Niçin yeni bir dil öğreniyoruz?
2-) Dil öğrenmek bizim için ne ifade ediyor?

Bu soruların cevabından sonrada ilk önce öğrenmek istediğimizin dilin Alfabesini ve harflerin okunuş kurallarını öğrenmeliyiz. Binamızı sağlam bir temel üzerine kurmalıyız.

Almanca podcastler dinleyebiliriz. Çeşitli podcastlere telefonunuzdaki uygulamalardan bile ulaşalabilirsiniz. Almanca dinlemek konuşulanı anlamakta ve telaffuzda bize büyük katkı sağlayacak. Beynimiz sürekli Almanca dinleye dinleye sesleri ayırt etme yeteneğini geliştirecek.

Almanca dinleme pratiği olmaksızın yerel konuşmacıların ifadelerini anlamak oldukça zordur. Günlük programımızda mutlaka dinleme etkinliği olmalı. Hatta kelime bilginiz arttıkça eski dinlediğiniz kelimelere aşina olduğunuzu fark edip ben bu kelimeyi bir yerden hatırlıyorum diyeceksiniz.

Almanca seslerin okunuşları ve dinleme pratiklerinin yanına eklenecek diğer olmazsa olmaz prensibimiz Almanca cümle öğrenip kelime kelime değilde cümleden kelime manasını hatırlamamız.
Bu bize kelimeyi hangi alanda ve hangi edatlarla kullanmamız gerektiği konusunda da bilgi sağlayacak. Almanca cümleleri kitaplardan;filmlerden;sözlüklerden çeşitli yerel kaynaklardan öğrenebiliriz.

Her zaman cümlelerin genel anlamına yönelip ifade edilmek istenene odaklanmalıyız. Kafamızda sürekli cümlelerin hangi zamanda kullanılması gerektiği ve hangi ekleri alması gerektiği kaygısından uzak durmalıyız.

Bolca Almanca’ya maruz kalmalıyız. Beynimizi bir mp3 çalar gibi düşünelim içine neyi koyarsak onu çalar. Almanca’yı iyi konuşabilmek içinde içerisinde Almanca ile alakalı birçok bilgi barındırması lazım. Not alma alışkanlığı kazanmamız ve düzenli tekrar etmemiz gerekmektedir.

Eğer yurt dışında Almanca konuşulan bir ortamda isek; Almanca pratik yapabilecek kişilerle bir arada olmamız basit cümlelerle ifadeler kurmamız bize büyük fayda sağlayacaktır. Seyahatler de seyahat amacımıza uygun kelimeleri öğrenmemiz örnek cümle kalıplarına sahip olmamız iletişimimizi kolaylaştıracaktır.

Sizlerinde dil öğrenmekle alakalı tavsiyeleriniz varsa yoruma yazabilirsiniz…

Sevgilerler…

Bu yazının kalıcı bağlantısı https://www.pratikalmanca.com/kolay-almanca-ogrenmek/

Bir cevap yazın

Your email address will not be published.